Optima Akatemia -webinaarit

Näin osallistut Optima Akatemian webinaariin (PDF-ohje)

Osallistu webinaariin - Webinaariin pääsee kirjatumaan klo 14.50 alkaen webinaaripäivänä.

Optima Akatemian webinaarien tallenteet on katsottavissa webinaarin jälkeen. Täältä löydät vuonna 2010-2015 pidettyjen webinaarien tallenteet.

Optima Akatemian aiheet on jaoteltu syksystä 2010 lähtien värikoodein ohjelmaan seuraavasti:

tekninen Objektin käyttöä tarkastellaan teknisestä näkökulmasta.
pedagoginen Objektin käyttöä tarkastellaan pedagogisesta näkökulmasta.
klinikka Optima-klinikka, jossa käsitellään käyttäjien kysymyksiä.
asiakascaset Optiman käyttökokemuksia.

Kevät 2016

Uudet ominaisuudet

15.2.2016

Päivityksessä Päiväkirja-objekti uudistui, pilvipalveluiden käyttöön tuli parannuksia sekä useita muita uudistuksia näki päivänvalon.

Kevät 2015

Uudet ominaisuudet

12.1.2015

Optiman ohjelmistopäivityksessä tuli monia käyttöliittymäparannuksia Omaan tilaan, Uusi objekti -sivulle sekä profiililomakkeisiin. Lisäksi uusi mobiili-Optima julkistettiin.

Syksy 2014

Uudet ominaisuudet

11.8.2014

Elokuun päivityksen suurin näkyvä muutos on käyttöliittymäuudistus. Tutustu siihen sekä muihin päivityksen tuomiin ominaisuuksiin tämän webinaarin avulla.

Kevät 2014

Koosteen uudet ominaisuudet

3.2.2014

Suosittua Kooste-objektia on kehitetty eteenpäin ja tässä webinaarissa esitellään alkuvuoden 2014 mukanaan tuomat ominaisuudet kuten välilehtikohtaiset oikeudet ja lohkojen kopiointimahdollisuus.

Uusi Lomake-objekti

27.1.2014

Kerromme uudesta Lomake-objektista, jota voi monipuolisesti käyttää esimerkiksi tenttityökaluna tai palautteen keräämistä varten. Lomakkeeseen voi tuoda materiaalia Optimasta ja vastaaminen ilman Optima-tunnuksia on myös mahdollistettavissa.

Syksy 2013

Uudet ominaisuudet

16.12.2013

Tutustu uusittuun Lomake-objektiin, suositun Kooste-objektin uusiin toiminnallisuuksiin. Tietoa myös Open Badge -osaamismerkkien tulevaisuudesta Optimassa.

Uudet ominaisuudet

9.9.2013

Tutustu pilvipalveluiden käyttöön Optimassa sekä esimerkiksi Videoesitys-objektin ja Kurssityötila-toiminnon tarkennuksiin. Lisäksi kerromme mediapalvelun käytön uudistuksista.

Kevät 2013Uudet ominaisuudet

6.5.2013

Kevään Optima-päivityksessä uutena ominaisuutena tuli Videoesitys-työkalu, katso webinaari ja tutustu! Lisäksi kerromme muista parannuksista kuten Open Badge - ja Kooste-päivityksistä.

Optima ja Open Badge, osa 2

18.3.2013

Käsittelimme Open Badgea ensimmäisen kerran syksyllä ja nyt syvensimme aihetta. Katso miten Open Badge -konsepti toimii Optimassa ja mitkä ovat tämän toiminnon hyödyntämismahdollisuudet.

Kurssit-toiminto

11.2.2013

Vuoden 2013 toisessa webinaarissa käsitellään Kurssit-toimintoa. Käymme esimerkkikurssin avulla läpi kurssin luomisen vaiheet ja sen arvostelun. Lisäksi tarkastelemme toimintoa opiskelijanäkökulmasta.

Uudet ominaisuudet

21.1.2013

Optiman tammikuun päivitys toi mukanaan paljon uutta, kuten käyttäjäkorttiuudistuksen, Open Badge -osaamismerkit Optimaan, kurssityötilan päivityksen sekä paljon muuta.

Syksy 2012Optima-klinikka

3.12.2012

Optima-klinikkaa varten pyysimme teiltä ehdotuksia ja ehdotusten perusteella tämän webinaarin aiheiksi valikoituivat palautuslaatikon vertaisarviointi, esimerkki mallivastaustehtävä-objektista sekä tulosten yhteenvedosta. Lisäksi kertaamme miten voit lisätä tiedotteita sisäänkirjautumissivulle.

Optima ja Open Badge

29.10.2012

Optima on Suomen ensimmäinen oppimisympäristö, joka vuodenvaihteen jälkeen tulee tukemaan Open Badge -konseptia. Open Badge on Mozilla.org:in kehittämä konsepti, joka avaa paljon mahdollisuuksia mm. elinikäisen oppimisen rintamalla.

Videochat-objekti

8.10.2012

Esittelyssä Optiman Videochat-objekti, joka mahdollistaa videoluennot sekä -neuvottelut vaivattomasti.

Kooste-objekti

24.9.2012

Kooste-objektia käsittelevä webinaari esittelee Optiman yhtä uusista työkaluista, jolla voit kätevästi tuoda yhteen Optiman sisäisiä sekä ulkopuolisia resursseja erilaisiin näkymiin.

Optiman uudet ominaisuudet

10.9.2012

10.9. pidetyn webinaarin aiheena olivat kesän ja syksyn uudet ominaisuudet kuten RSS-objekti ja Mp3-soitin sekä muut Optiman uudistukset.

Kevät 2012Case: K-instituutin Mestarimyyjäkoulutuksen toteutus Optimassa

26.3.2012

26.3. pidetyn webinaarin aiheena oli K-instituutin Mestarimyyjäkoulutuksen toteutus Optimassa, äänessä Niklas Bergström. Katso tämä näyttävä ja erittäin mielenkiintoinen webinaari suurelle käyttäjämäärälle suunnatun koulutuksen toteustavasta.

Case: Houkutteleva ja innostava työtila visuaalisten elementtien avulla

5.3.2012

Maanantaina 5.3. saimme jälleen nauttia vierailijapuheenvuorosta kun Akatemiassa oli äänessä Mari Varonen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Hänen aiheenaan oli "Houkutteleva ja innostava työtila visuaalisten elementtien avulla", esittelyssä on esimerkiksi työtilojen ja kansioiden etusivuja sekä yksittäisiä html-sivuja, joilla motivoidaan opiskeluun, parannetaan käytettävyyttä ja saadaan aikaan selkeä rakenne.

Case: Palautteen antamisen välineet

13.2.2012

Tässä webinaarissa on vierailevana puhujana Merja Ruuska Jyväskylän yliopistosta, aiheena palautteen antamisen välineet Optimassa. Näkökulmina webinaarissa ovat vertaispalaute, opettajan palaute opiskelijalle sekä opettajan ryhmäpalaute.

Optiman uudet ominaisuudet

23.1.2012

Vuoden 2012 ensimmäinen Akatemia pidettiin maanantaina 23.1. ja aiheena oli tammikuun päivityksen tuomat uudet ominaisuudet. Tietoja päivityksen sisällöstä näet täältä.

Syksy 2011Case: Optima-arjen pedagogiikkaa

14.11.2011

Linda Saukko-Rauta Jyväskylän ammattikorkeakoulusta puhuu webinaarissa aiheella "Optima-arjen pedagogiikkaa". Tämä Akatemia antaa hyödyllisiä vinkkejä Optimaa vasta vähän käyttäneille mutta myös konkareille, jotka kaipaavat ryhtiä Optima-työskentelyynsä.

24.10.2011

Tässä Akatemian webinaarissa Sirpa Dahlberg Markkinointi-instituutista kertoo aiheesta "Markkinointi-instituutin näyttötyötila Optimassa". Puheenvuorossa Sirpa puhuu myös Kyvyt.fi -palvelun hyödyntämisestä Optiman rinnalla ja tämän yhteiskäytön tuomista mahdollisuuksista.

Millä tavalla Kyvyt.fi ja Optima täydentävät toisiaan

3.10.2011

Webinaarissa aiheina ovat Kyvyt.fi-palvelun ja Optiman yhteiskäytön mahdollisuudet.

Optiman uudet ominaisuudet

12.9.2011

Webinaarissa aiheina ovat Optiman elokuun päivityksen tuomat uudet ominaisuudet kuten Optiman mobiilikäyttöliittymä, keskustelualueen uudistus sekä useita muita.


Kevät 2011
Todistus / Listaus erilaisista suorituksista Optimassa

9.5.2011

Tämän webinaarin esimerkkitilanteessa käydään läpi, miten voidaan keskitetysti tulostaa todistuksia tai listauksia käyttäjien suorituksista, kun käyttäjällä on tehtäviä useissa eri työtiloissa. Tarkastelun kohteena on Optiman Tulosten yhteenveto -objektin käyttö yhdessä Todistus-toiminnon kanssa. Sivuamme myös arviointiskaalojen käyttöä Optimassa.

Palautekyselyn tekeminen Optimassa

ke 27.4.2011

Webinaarissa tarkastellaan kolmea eri objektityyppiä (lomake, palautekysely, 360-arviointi), joilla voidaan toteuttaa kyselyitä Optimassa ja vertaillaan niitä keskenään.

Optima-klinikka

11.4.2011

Optima-klinikassa käsiteltiin käyttäjähakujen tekemistä, kirjoitusoikeuksien jakamista, roskakorin tyhjentämistä ja Optiman aloitusnäkymän muokattavuutta.

Optiman uudet ominaisuudet ja tulevaisuuden näkymät

6.4. klo 10:30 - 12:00

Kuuntele Eric Roussellen puheenvuoroa Optima-käyttäjien workshopista, ITK:sta Aulangolta.

Case: Videoiden käyttö ruotsin kielen opetuksessa

14.3.2011

Berit Peltonen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta kertoo videoiden käytöstä Optimassa omassa ruotsin kielen opetuksessaan.

Ääni ja video

28.2.2011

Tässä webinaarissa käydään läpi äänen ja videon käytön mahdollisuuksia Optimassa. Tutustutaan streamatun (suoratoistetun) median nauhoittamiseen ja videon tuontiin Optimassa.

360-arviointi

14.2.2011

Tässä webinaarissa esitellään esimiesvalmennuksissa ja arvioinnissa paljon käytetyn 360 arviointimenetelmän tueksi kehitettyä uutta objektityyppiä Optimassa (objektityyppi tuli Optimaan alkuvuoden 2011 päivityksessä). Webinaarissa perehdytään objektin toimintalogiikkaan yleisellä tasolla.

Uudet ominaisuudet

31.1.2011

Tässä webinaarissa esitellään Optima-päivityksen mukanaan tuomat uudet ominaisuudet. Webinaari on suunnattu erityisesti Optiman hallinnoijille ja organisaation Optima-tuelle.

Roolilomake - Mitä roolilomakkeella voi tehdä?

17.1.2011

Tässä webinaarissa tutustutaan Optiman Roolilomake-objektiin ja miten sitä voi hyödyntää opintojen henkilökohtaistamisessa tai esimerkiksi kehityskeskustelujen apuna. Tutustuaan roolilomakkeen mahdollisuuksiin dynaamisena lomakkeena.


Syksy 2010Tulosten yhteenveto ja seuranta Optimassa

ke 8.12.2010

Tässä webinaarissa tarkasteltiin Tulosten yhteenveto -objektin käyttöä ja ominaisuuksia ja sitä miten Tulosten yhteenveto -objektin avulla voidaan seurata opiskelijoiden suorituksia. Tarkasteltiin myös suoritusten seurantaa Optimassa.
Monivalinta

Monivalintatehtävä harjoituksena ja tenttinä

22.11.2010

Tässä webinaarissa tarkasteltiin Monivalintatehtävä harjoituksena ja tenttinä -objektin käyttöä ja sen erilaisia tehtävätyyppejä. Tutustuttiin myös monivalintatehtävän uusimpaan tehtävätyyppiin Cloze-kysymykseen.
Työtilojen arkistointi ja hallinta Työtilojen arkistointi ja hallinta

Työtilojen arkistointi ja hallinta

8.11.2010

Tässä webinaarissa tarkasteltiin työtilojen arkistointi-toimintoa ja kurssin hallinnointiin liittyviä toimintatapamalleja.
Klinikka

Optima-klinikka

25.10.2010

Optima-klinikan tarkoituksena on, että käyttäjät voivat etukäteen lähettää kysymyksiään Optimaan ja sen käyttöön ja käyttötapoihin liittyen.
Tässä webinaarissa käsiteltiin käyttäjien kysymyksiä mallivastaustehtävään, tiedottamiseen Optimasta ja profiilien päivitykseen liittyen.
Teemalähtöinen

Kirjoitusalue - erilaiset käyttötavat

11.10.2010

Webinaarissa jatkettiin 27.9. pidetyn webinaarin teemaa kirjoitusalueesta. Tässä webinaarissa keskityttiin Kirjoitusalueen erilaisiin käyttötapoihin, kuten prosessikirjoittamisen tukemiseen, wikimäiseen käyttöön ja yhteisten dokumenttien työstämiseen.
Tekninen

Kirjoitusalue-työkalu

27.9.2010

Tässä webinaarissa käsiteltiin Kirjoitusalue-objektia ja sen eri toimintoja kuten sivujen luontia ja muokkausta, muokkaus- ja kommentointioikeuksia sekä objektin hallinnointia. Kirjoitusalue-objektin hallinnoinnissa keskitytään julkaisun tekemiseen, oikeuksien määrittelyyn ja työskentelyn seurantaan.

Kevät 2010

Optima ja uusi ePortfolio-palvelu

24.5.2010

Tässä tunnin webinaarissa esiteltiin uusi ePortfolio-palvelu, joka on integroitu mm. Optimaan. Palvelu tarjoaa opiskelijoille ja opettajille monipuoliset työkalut oman portfolion rakentamiseen ja kehittämiseen verkossa.

Optima-päivityksen uudet ominaisuudet

3.5.2010

Tässä webinaarissa esiteltiin huhtikuun Optima-päivityksen uudet ominaisuudet. Webinaarin sisältö on suunnattu erityisesti Optiman hallinnoijille ja organisaation Optima-tuelle.

Materiaalivaraston ja mallityötilojen käyttö Optimassa

Ti 27.4.2010

Tässä webinaarissa tarkasteltiin materiaalivarasto-tyyppisten työtilojen sekä Optimaan rakennettujen mallityötilojen käyttöä osana koulutuskokonaisuuden toteutusta Optimassa. Webinaarissa tutustuttiin materiaalivarastoon tuodun materiaalin käyttömahdollisuuksiin muissa työtiloissa. Tarkastelun kohteena olivat myös miten mallityötilojen (työtilaan valmiiksi tehdyn koulutusrakenteen) avulla voidaan nopeasti ja helposti luoda uutta koulutusta varten uusi toimiva työtila.

Videot Optimassa

7.4.2010

Webinaarissa käytiin läpi videoiden käyttöä Optimassa ja miten videon ja Youtube-videon saa helposti osaksi html-sivua. Webinaarissa kerrottiin Optiman Mediapalvelusta, jolla videotallenteet saa näkymään suoratoistona käyttäjille.

Oppimateriaali ja Optima II

22.3.2010

Tässä webinaarissa jatkettiin oppimateriaaliteemaa ja tarkasteltiinn, miten materiaalia tuodaan Optimaan sekä miten materiaalia voi muokata Optimassa. Tarkasteltiinn yksittäisten tiedostojen tuontia ja zip-arkiston tuontia Optimaan. Tutustuttinn myös Edit applet -toimintoon, joka mahdollistaa tiedostojen muokkaamisen suoraan Optimasta käsin.

Oppimateriaali ja Optima I

8.3.2010

Tässä webinaarissa käytiinläpi tapoja, miten materiaalia tuotetaan Optimassa. Esiteltiin sekä html-sivujen tekemiseen että html-mallipohjien hyödyntämiseen Kevyt web-editorissa.

Tutustuttiin tarkemmin html-mallipohjien ideaan ja miten mallipohjien avulla saadaan toteutettua organisaation yhtenäiset html-sivut Optimassa ja miten mallipohjat saa otettua nopeasti ja helposti käyttöön työtiloissa.

Arviointi sekä suoritusten hallinta ja seuranta Optimassa

22.2.2010

Käytiin läpi tapoja arvioida erilaisia tehtäviä Optimassa. Tutustuttiin myös valmiiden arviointiskaalojen käytön mahdollisuuksiin tehtäväobjekteissa.

Suoritusten hallinnan osalta tutustuttiin uusiin toiminnallisuuksiin Suoritusten hallinta - ja Omat tulokset -toiminnoissa Optiman Oma tilassa. Näiden toiminnallisuuksien avulla voidaan tarkastella suorituksia kootusti yhdestä paikasta.

Webinaarin sisältö soveltuu erityisesti koulutusten suunnittelijoille sekä opettajille ja tutoreille, jotka arvioivat suorituksia Optimassa.

Tehtävien palautus Optimassa

8.2.2010

Tässä webinaarissa käytiin läpi erilaisia tapoja palauttaa tehtäviä Optimassa. Tarkasteltiin tehtävänpalautuksia eri käyttötarkoituksissa pedagogisesta näkökulmasta.

Optima-päivityksen uudet ominaisuudet

25.1.2010

Tässä webinaarissa esiteltiin joulukuun Optima-päivityksen mukanaan tuomat uudet ominaisuudet. Webinaari on suunnattu erityisesti Optiman hallinnoijille ja organisaation Optima-tuelle.