logo

TIETOA PÄIVITYKSESTÄ kevät 2013
(Koskee palvelimia, joilla on Mediapalvelun enkoodaustoiminto)Videoesitys Uusi ominaisuus - Videoesitys-työkalu

Videoesitys on Optiman työkalu, jolla voidaan luoda videotallenteen ja esityskalvot yhdistäviä kokonaisuuksia Optimaan. Työkalun avulla rakennetaan kokonaisuus, jossa videon toistuessa kalvot vaihtuvat tekijän määrittelemillä ajanhetkillä. Ominaisuutta voidaan käyttää esimerkiksi verkon kautta käytettävän luentomateriaalin koostamiseen.

Esitys rakennetaan niin, että käyttäjä lataa Optimaan videon käyttämällä Lataa video- tai äänitiedosto koneeltasi -toimintoa. Samoin käyttäjä tuo esityskalvot Optimaan. Sen jälkeen hän käynnistää videoesitystyökalun ja poimii videon ja esityskalvot, joista esitys muodostuu.

Kalvomateriaalina esityksessä voi käyttää Optimaan ladattuja html-, pdf- ja kuvatiedostoja. Tiedoston formaatin on oltava sellainen, joka voidaan näyttää www-selaimessa.

Esityksen aikaleimat luodaan niin, että esityksen muokkaustilassa käynnistetään ensin video ja tämän jälkeen klikataan videon yläpuolella näkyviä valittujen kalvojen kuvakkeita aina siinä kohdassa videota, jossa kalvon halutaan vaihtuvan.

HUOMIO! Videoesitystyökalun käyttö vaatii useita työtilatason profiilin oikeuksia:

 • Käyttäjällä on oltava työtilan tason profiilissaan valittuna kohta Käyttäjä voi luoda videoesityksiä.
 • Käyttäjällä on oltava työtilan tason profiilissaan valittuna kohta Käyttäjä voi tuoda objekteja omalta tietokoneeltaan tai kohta Käyttäjä voi ladata useita objekteja kerrallaan omalta koneelta, jotta hän voi ladata tarvittavat kalvoina käytettävät tiedostot Optimaan.
 • Käyttäjällä on oltava työtilan tason profiilissaan valittuna kohta Suoratoistettavien mediatiedostojen lataaminen käytössä, jotta hän voi ennen videoesityksen tekemistä tuoda videoesitykseen tarvittavan suoratoistovideon.

Työtilaluokan aloitussivu

Päivityksen jälkeen on mahdollista määritellä työtilaluokallekin aloitussivu samaan tapaan kuin on ollut aiemmin mahdollista määrittää kansiolle tai työtilalle aloitussivu. Työtilaluokan aloitussivu voi olla paitsi Optiman objekti, myös mikä tahansa www-sivu.

Kooste Kooste-objektiin uusia ominaisuuksia

Suosittu Kooste-työkalu saa lisää ominaisuuksia kuten:

 • Koosteeseen vietyjä teksti- ja html-sivuja sekä tiedostoja voi nyt muokata suoraan Koosteesta käsin
 • Koosteeseen voi lisätä elementiksi julkisen Facebook-sivun
 • Koosteen omaan html-editoriin on lisätty mahdollisuus lisätä nimimuuttuja ja YouTube-videoita
 • Useita käyttöliittymäparannuksia ja pieniä lisäyksiä

Tarkennuksia Open Badge -toimintoon

 • Hallinnoijat voivat rajoittaa ympäristöissään tietyille käyttäjille oikeuden myöntää Open Badge -osaamismerkkejä
 • Myönnetty osaamismerkki on mahdollista tallentaa ensin omalle koneelle ja vasta sen jälkeen viedä Open Badge Backpackiin. Näin IE-selaimillakin onnistuu osaamismerkin vastaanottaminen.

Videoesitys Monivalinta-objektin päivitys

 • Cloze-tehtävätyypissä voi valita usean sanan vastaukseksi aiemman yhden sanan sijaan
 • Kysymykset voivat sisältää videoita, joko Optimassa olevaa suoratoistettavaa mediaa tai YouTube-videoita.

Kurssityötila -toiminnon tarkennus

Kurssityötila-toimintoon tulee mahdollisuus laittaa opiskelijalle suoritusmerkintä ilman pakollisia tehtäviä. Aiemmin Kurssityötilassa oli edellytyksenä, että hallinnoija määrittelee työtilassa pakolliset tehtävät, mitkä suoritettuaan opiskelijan tulos siirtyy erilliseen kurssirekisteriin.

Käyttäjäkortin korjaukset

Ympäristötason ryhmän mukana tuleva jäsenyys näkyy nyt käyttäjän työtilaluettelossa Jäsenyys-välilehdellä.


SULJE IKKUNA